Kali pertama bersama Medela Harmony & Cooler Bag Set

1:52 PM 9 Comments A+ a-

Salam mommies semua.. Salam Jumaat yang penuh berkat..

Okay, hari ni saya nak cerita cemana saya guna Medela Harmony saya dulu2.. Di awal2 ke'taksuban' saya dengan mengepam susu ni, saya bermula dengan Medela Harmony ku yang tersayang itu.. saya beli sebab dulu bajet saya ciput aje.. tak mampu la mak nak beli yang mahal2.. tapi memandangkan waktu kerja saya agak fleksibel (yang tidak memerlukan saya khidmat pam elektrik).. maka setelah saya berfikir masak2.. saya pun 'invest' la beli Harmony ni..

One thing yang paling saya suka tentang Medela Harmony is, 'parts'nye sikit je (maaf kerana mengulang berulangkali ayat ini.. :P), dan senang untuk dibersihkan dan dipasang.. anak2 saya pun boleh buat.. Semudah 1, 2, 3!

Bila 'parts' dah sikit, saya takde masalah nak angkut gi tempat keje. Saya guna 'cooler bag' tajuk MLO. Semua muat dlm beg tu, 4 botol MLO, 3 ice packs ngan pam Medela Harmony ku.


~My Harmony Set~



1. Masukkan semua 4 botol
+ 2 ice packs kat sebelah
menyeblah.


2. Semua parts pam
kumasukkan dlm beg
plastik.


3. Letakkan ice pack
ketiga di atas botol2
tadi.


4. Tadaaa!! Baru letak
parts harmony td di
atasnye. Lastly, zip!



Keduanye, Harmony tak bising-memang tak berbunyi langsung. Senyap aje.. sedar2 botolku dah penuh.. 'Compared' ngan pam manual *ven*, dia ada bunyi sikit.. (sikit je.. jan marah ye *ven* users)

Ketiganye, Medela's 2-Phase Expression tu.. Memula pam ni 'stimulate' breast sampai rasa 'let down reflex'.. Pastu, wallah! Susuku begitu 'heaven' sekali.. Pastu pam la sampai penuh.. Alhamdulillah..

Tips saya:

1- Jgn lupa basuh 'membrane' anda setiap kali selepas mengepam ye.. 'membrane' bende putih halus tu.. kalau tak buka (tuk lalukan air) nanti berkulat.. Ewww!!

2- Hati2 ngan bende putih halus dekat leher 'handle' (diaphragm dan o-ring). Sebab kalau bende tu terputus, memang tak leh nak mengepam.. (Kalau putus sila beli di Sweet Bonda.. hehe)

Jadi, tak rugi guna medela harmony ni.. :)
Ada sesape yang guna/pernah guna pam ni? Meh la share ngan saya pengalaman anda pulak.. :)
__________________

* Mahu Medela Harmony Sealed dan Cooler Bag seperti di atas? Sekarang Sweet Bonda sedang mengadakan SALE. Boleh kli SINI ya. Happy Pumping Mothers!