Tips Mengepam & Menyimpan Stok Susu di Bulan Puasa

11:00 AM 0 Comments A+ a-






Alhamdulillah. Bulan puasa semakin menghampiri kita. Tinggal kurang 1 bulan lagi untuk semua Muslim mommies akan menghadapi bulan puasa yang mulia ini. Dah habis qada' puasa? Belum? Dah? Kalau dah alhamdulillah. Tapi kalau yang belum (maybe atas reasons yang hanya anda yang tahu *hehe) jangan lupa bayar fidyah dan qada' tahun depan ya.

Ok, seperti tajuk yang best  di atas, saya yakin ramai antara kita yang pening memikirkan bagaimana prestasi supply susu kita di bulan Ramadhan nanti kan. Adakah susu akan meriah seperti biasa? Adakah cukup stok untuk si manja nanti? Adakah badan kita akan lesu sepanjang hari sehingga bakal menjejaskan penghasilan susu? Adakah? Adakah? Apakah? Haaa.. Jom kita lihat antara persediaan yang kita boleh ikhtiarkan sebagai seorang ibu yang mengepam dan menyusukan anak di bulan puasa.

*****
1- Mula Mengumpul Stok Dari Sekarang!


Bulan puasa antara saat-saat paling getir bagi seorang ibu yang menyusukan anaknya. Kebanyakan ibu yang menyusukan anaknya buat pertama kali di bulan puasa sangat yakin (atau cuba meyakinkan dirinya sendiri) bahawa pengeluaran susu badannya takkan terjejas walaupun masih berpuasa. Bak kata pakar motivasi, berfikiran positif!
Namun, masalah biasanya timbul bila nak masuk minggu ke2/3. Sedikit-demi sedikit pengeluaran susu badannya berkurang sehingga memaksa mereka membuat pilihan yang sukar; sama ada tidak berpuasa untuk menyusukan anak atau terus berpuasa dan memberikan anak mereka campuran susu formula. Ya betul, ibu menyusu diberikan rukhsah untuk tidak berpuas, tapi kan lebih baik jika mampu berpuasa sambil menyusukan anak?
Katakan,
  1. anda kini dah ade stok sebanyak 20 Oz dalam Freezer
  1. jumlah pengeluaran susu yang di pam ialah 17 Oz sebelum bulan puasa (kecuali hari minggu sebab boleh direct feeding sepanjang hari)
  1. bayi kesayangan anda cuma minum 15 Oz saja sehari (bekalan ke Taska waktu anda bekerja)
  1. jumlah pengeluaran susu yang di pam di bulan puasa nanti jatuh kepada 9 Oz sehari
1. ESP (Energizing Soy Protein)
  • ia membantu membekalkan tenaga yang berpanjangan
  • Selain itu, ia juga membantu kita melapik perut dan menahan lapar kerana ia membantu menghasilkan mukosa sebagai pelindung kesan asid hidroklorik di dalam perut. Oleh itu, dapat mengelakkan rasa kepedihan perut dan juga pedih ulu hati!
  • gabungan kalsium dan protein di dalam ESP menjadi makanan tambahan untuk penghasilan utama susu ibu yang dapat diberikan kepada si manja kesayangan anda sepanjang anda berpuasa
2. Mealshake
  • Sumber yang kaya dengan kalsium, dan serabut sajian / fiber membantu anda mengatasi masalah sembelit sempena bulan puasa ini.
  • Memelihara kesihatan melalui kandungan vitamin-vitamin dan mineral penting yang diperlukan badan setiap hari yang selalunya sukar dipenuhi melalui sajian berbuka dan sahur kita
3. Performance Drink
  • Rumusan Ekslusif Opticarb memberi kita KARBOHIDRAT bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera
  • Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan
  • terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar 
(Sahabat-sahabat saya, harap dapat whatsapp/sms aje tau koz saya WAHM kadang-kadang kat rumah ni keadaan tak menentu dan tak sesuai untuk saya bercakap melalui telefon ~ bayangkan ada 3 orang kanak-kanak yang sangat..... tq kerana memahami (^_^)
Jika situasi anda sama seperti di atas, carta berikut menunjukkan bekalan susu yang boleh anda jangka,
Yup, by 2nd weeks of Ramadhan, bekalan susu habis. Time ni kalau tak cukup susu, bayi boleh menangis kelaparan; terutamanya kalau anak lelaki.
So, apa nak kena buat?
Mula banyakkan susu dari sekarang, jangan tunggu last minit atau terlalu yakin. Dengan hanya meningkatkan pengeluaran susu yang di pam (untuk bekalan anak ke nursery atau Taska) daripada 17 Oz kepada 20 Oz sehari (Ya, Cuma 3 Oz saja), bekalan susu anda dah cukup nak cover sampai akhir ramadhan. Tak caya tengok carta di bawah,


Kedua-dua kes di atas ni tak ambil kira kalau bayi atau nak kecil anda minum makin banyak & anda pun tak outstation ke mana-mana sehingga terpaksa menyediakan stok 2-3x ganda daripada biasa. Jika anda jangkakan kedua-dua perkara di atas bakal berlaku, dinasihatkan cuba ikhtiarkan sesuatu sehingga boleh menambahkan pengeluaran susu sebanyak 25 Oz sehari sebelum masuk bulan puasa.
Jika anda Berjaya menghasilkan 25 Oz susu sehari mulai sekarang sebelum masuk bulan puasa, anda bakal menyimpan stok susu sebanyak 100 Oz menjelang Syawal! Dengan jumlah sebegini, anda tak perlu lagi risau kalau tiba-tiba bos suruh outstation kerana urusan pejabat.
Macam mana nak tingkatkan susu cara yang paling selamat?
Mengambil suplemen untuk membuatkan badan berasa lebih sihat dan kurang lesu.
Cubalah menggunakan produk semulajadi seperti SHAKLEE (ya saya promote Shaklee kerana saya tahu Shaklee merupakan pengeluar suplemen yang semulajadi dan bukan sintetik). Selain boleh meningkatkan susu badan (jika anda mengikut nasihat & pesanan yang diberikan nanti), banyak juga yang gemar menggunakannya sebab badan tidak lagi lesu seperti dulu walaupun seharian bekerja. (Credit to Sihat.Ceria.Bahagia
2- Pastikan Diri Anda Kekal Bertenaga Sepanjang Hari!

Wow! Boleh ke nak kekal segar sepanjang hari? Dah la sepanjang hari tak makan. Kerja lagi. Balik rumah kene masak lagi. Kena pam susu lagi.. Haaiii.. Banyak betul 'masalah' kita kan. *Hehe*


Ok, salah satu faktor badan yang sihat dan cergas adalah kerana kita mendapat makanan sepanjang hari. Namun di waktu bulan puasa, kita cuma boleh makan pada waktu sahur dan berbuka sahaja. Walaupun demikian, anda masih ada lagi pilihan lain untuk mengekalkan tenaga sepanjang hari. 
Anda boleh:


1) Semasa bersahur & berbuka, makan makanan yang mampu mengekalkan tenaga dalam jangkamasa yang panjang, contohnya yang tinggi dengan karbohidrat - nasi, mee dan sebagainya. 
2) Pastikan juga anda memakan kurma (sekurang-kurangnya 3 biji atau lebih - lebih baik).
3) Minum air masak dengan banyak.
4) Boleh memakan kudap-kudapan yang berkhasiat dan membantu membekalkan tenaga - oats, soy protein dan sebagainya.
5) Mengamalkan suplemen tambahan sebagai menampung kekurangan zat-zat yang diperlukan oleh badan. (Ingat, anda adalah sumber susu anak anda yang comel itu).
Di Shaklee, kami ada suplemen yang mampu untuk memberikan tenaga dalam jangkamasa yang panjang, mengurangkan rasa dahaga, mengelakkan sembelit dan sebagainya iaitu Mighty 3 Gem.

Set Mighty 3 Gem mengandungi ESP (Energizing Soy Protein), Performance Drink dan Mealshake. Mari kita lihat apakah kepentingan ketiga-tiga supplement ini buat ibu-ibu menyusu, ibu2 mengandung, mereka yang aktif dan sesiapa yang ingin memelihara taraf kesihatan sepanjang bulan puasa nanti.


ESP didatangkan dalam bentuk serbuk yang diperbuat dari 100% non-GMO soy protein yang lengkap dengan 9 asid amino perlu. Kesan POSITIF dari pengambilan minuman ini ialah:

Mealshake ini berperisa vanila yang pasti dapat memikat rasa semua! Ia membekalkan 35% atau lebih Nilai Harian bagi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting

Performance Drink mempunyai rasa oren yang menyegarkan! Mengapa ia penting buat kita sepanjang bulan puasa ini? Ia menjadi pilihan ahli-ahli sukan dan mereka yang menjalani gaya hidup aktif supaya kekal bertenaga dan mengurangkan rasa dahaga melalui
Kredit


Bonus: Mighty 3 Gem ini juga sesuai untuk diberikan kepada suami dan anak-anak (lebih-lebih lagi yang baru hendak belajar berpuasa pasti letih kan). Jadi sekiranya anda membeli set ini sebenarnya anda juga memberikan yang terbaik buat keluarga anda!

Saya doakan yang terbaik buat diri kita semua. Semoga mampu menjadi ibu yang hebat dan kekal sihat sepanjang bulan puasa nanti ya.. (^_^)


* * * * *
Berminat? Jom whatsapp/sms saya di 014-338 6810 ya untuk konsultasi lanjut.
Oh ya! Hari ini adalah hari terakhir anda boleh menikmati harga PROMOSI. WhatsApp saya cepat-cepat kalau nak tahu bagaimana nak dapatkan harga PROMOSI ni.
* PSst: Harga promosi ni yang terakhir TERENDAH tahun ini tau, ramai pengguna setia ESP di luar sana beli untuk stok sehingga bulan puasa nanti.. Anda bagaimana?
* * * * * 
 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. 
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

* * * * *

Tips Menyusu Yang Ringkas Buat Ibu Manis

11:47 PM 0 Comments A+ a-



SEBELUM MENGEPAM

1) Selesakan Diri & Bertenang


















- Cuba selesakan diri anda. Gunakan bantal kecil untuk menyokong belakang anda.
- Anda juga mungkin boleh mandi sebelum mengepam.
- Cuba mengurut payudara anda dengan membuat bulatan-bulatan kecil di sekeliling payudara.
- Cuba untuk mengepam pada waktu yang sama pada setiap hari. 
- Kalau boleh, dapatkan pam 'bebas-pegang'. Membantu anda untuk berasa lebih santai dan masih boleh menikmati aktiviti lain.

PERLU TAHU:
* Relaks ---> Senang mendapat 'Refleks Oksitoksin' ataupun Let Down Reflects (LDR)
* LDR ---> Membantu mengosongkan payudara
* Payudara kosong ---> Hormon mendapat signal untuk menghasilkan lebih banyak susu

2. Makan sedikit kudap-kudapan (snek) dan minum segelas air




















- Sebelum mengepam, cubalah untuk meminum segelas air suam. 
- Ataupun cuba untuk memakan sedikit makanan ringan (yang berkhasiat semestinya seperti kurma, sebiji epal ataupun kekacang) supaya anda lebih bertenaga dan mendapat nood gembira.

SEMASA MENGEPAM

Seandainya anda menggunakan pam elektrik/bateri, pastikan anda menggunakan level suction yang bersesuaian. Mulakan dengan level suction yang rendah dan tingkatkan perlahan-lahan sehingga anda berasa selesa dengan suction pam anda. Ingat! Suction yang kuat tidak semestinya anda akan mendapat hasil susu yang banyak (bayangkan cara hisapan bayi anda - lembut tapi masih mendapat susu yang banyak). Suction yang tinggi selalunya akan menyebabkan anda berasa sakit dan luka pada puting payudara. Apabila anda berasa sakit, LDR mungkin akan tidak berlaku. Dan payudara atidak dapat dikosongkan sepenuhnya. Apabila tidak dapat dikosongkan sepenuhnya, maka penghasilan susu akan berkurangan.

Sewaktu mengepam, pastikan puting payudara anda berada betul-betul di tengah corong. Sepatutnya apabila anda mengepam puting anda 'bebas bergerak' di dalam corong. Sekiranya puting anda menyentuk sisi corong anda, maka anda harus membeli corong yang lebih besar. 

Sekali lagi, sila bertenang. Tarik nafas dan lihatlah gambar bayi anda. Bayangkan si manja anda sedang menyusu pada payudara anda. Kalau boleh, rakam suara bayi anda. Ini akan membantu anda untuk mendapat LDR dengan lebih cepat.

Pastikan anda mengepam sehingga payudara benar-benar kosong. 

MENINGKATKAN SUPPLY SUSU ANDA

* Power Pumping
- Caranya dengan mengepam payudara anda berterusan selama sejam. 10 minit pam - 10 minit rehat - 10 minit pam dan berterusan selama sejam.

* Memakan milk booster
- Setiap individu mempunyai milk booster yang berlainan.
- Antaranya; herba, keju, coklat, kurma, jantung pisang, lobak putih dan sebagainya.
- Anda boleh mencuba dan terus mencuba.

* Memakan suplemen tambahan
- Ingat, seorang ibu yang mengepam haruslah mengekalkan kesihatan yang optimum. Seandainya anda seorang yang benar-benar mengamalkan pemakanan yang seimbang dan berzat, anda mungkin mampu kekal sihat. Tapi bagi anda yang terlalu sibuk - uruskan keluarga, kerga dan sebagainya, kekurangan keperluan vitamin perlu ditampung. Jadi, ya, jangan abaikan kesihatan diri anda. Kerana anda adalah sumber makanan bagi bayi anda (terutamanya 6 bulan kehidupannya yang pertama). Tidak salah anda mendapatkan suplemen untuk diri anda sendiri (dan boleh juga disalurkan pada bayi anda melalui susu ibu). Pastikan suplemen anda adalah yang benar-benar natural dan bukan sintetik.

PERKARA YANG MENGGANGGU PENGHASILAN SUSU

* Elakkan diri menjadi sangat penat dan letih.
* Jangan terlalu stress - akan mengakibatkan susu berkurangan.
* Ambillah vitamin semasa anda sedang haid - haid boleh menyebabkan penghasilan susu berkurangan.
* Pastikan anda benar-benar mengosongkan payudara semasa mengepam.
* Jangan merokok, minum arak dan mengambil dadah.







4 Sebab Mengapa Anda Perlu Memiliki 'Sweet Bonda Medela Harmony Complete Set' di SweetBonda

11:41 AM 0 Comments A+ a-





Mengapa anda perlu mendapatkan 'Sweet Bonda Medela Harmony Complete Set'?

1. Anda jimat sehingga RM105!

Anda tidak percaya? Jom kita lihat satu-satu ya..


Retail Price: 
Medela Harmony - RM245*
Mom's Precious Cooler Bag - RM125
Total: RM370

Sweet Bonda Price:
Medela Harmony - RM155*
Mom's Precious Cooler Bag - RM105
Total: RM260
Anda JIMAT RM110!
*Postage RM10



Dan... Untuk Mom's Precious Cooler Bag Set tu sendiri pun sebenarnya anda dah jimat banyak bila anda membeli secara set berbanding anda membeli satu-satu. Cuba kita lihat ya:

1. Cooler Bag - RM75
2. 6 Mom's Precious Storage Bottles & 2 Bottle Caps - RM39
3. 3 Mom's Precious Reusable Ice Pack with 3 Pouch Cover - RM28
Total: RM142

*Harga Sweet Bonda dalam set kami cuma RM105! (Jimat kan?)

*Oh.. Ada yang cakap Medela Harmony yang kami jual cuma dipack di dalam plastik.
Ya betul, tapi fungsi nya tetap sama. Dan di dalam box (yang dari UK) sekarang pun cuma ada 1 botol - sama saja dengan Medela Harmony Sealed kami.

Untuk melihat persamaan dan perbezaan dengan lebih jelas lagi boleh LIHAT DI SINI ya.



2. Set ini berkualiti tinggi

Percaya atau tidak, sebab utama saya memilih jenama Medela adalah kerana mengetahui kepakaran dan kehebatan Medela di dalam bidang penyusuan. Ia adalah antara brand yang bergred hospital. Mempunyai kepakaran dalam teknologi penghasilan pam susu yang selesa dan baik.

Untuk set cooler bag pula saya memilih Mom's Precious Cooler Bag. Mengapa? Ini adalah kerana kualiti cooler bag nya itu sendiri sangat baik. Tahan lasak dan mudah di bawa ke tempat kerja. Dahulu semasa saya bekerja, majoriti kawan2 saya menggunakan beg ini. Oh ya, cooler bag ni juga boleh dibasuh ya. Sangat seronok! Ice packnya juga sentiasa diimprovekan dari segi kualiti. Memang ada brand lain yang lebih murah. Tapi alang-alang memakai harus lah cari ice pack yang mampu menyejukkan EBM kita dengan lebih lama kan. Botol yang disertakan juga adalah BPA-Free. Semuanya sempurna bagi set cooler bag!

Oh ya! Satu lagi anda dapat mengekalkan EBM anda sentiasa sejuk for more than 12 hours dengan menggunakan set cooler bag ini! * Sila refer sini untuk kenyataan saya ini ya (Ini adalah kenyataan daripada Moms Little Ones)

3. Storage yang praktikal


Ok, saya berkata benar. *^_^*
Untuk cooler bag ini, pam Medela Harmony anda boleh dimasukkan sekali ke dalam cooler bag dan muat sekali bersama 4 biji botol dan 3 ice pack.

IDEA: KLIK SINI untuk melihat cara saya menyusun Medela Harmony di dalam Mom's Precious Cooler Bag.

TIPS:
Saya selalu selitkan EBM storage bag di poket cooler bag untuk saat-saat breastmilk  mencurah-curah. Manalah tahu, 4 biji botol itu tak muat untuk mengepam seharian di oofis kan?

4. Mobile, bergaya, selesa


Saya merujuk kepada saiz cooler bag. Kadang-kadang ada antara kita yang perlu membawa bermacam-macam beg untuk pergi ke ofis kan? Mana nak bawak beg laptop lagi, handbag lagi, botol air jenama T*****w***, beg pam susu lagi kan.. *Hihi*. Cooler bag Mom's Precious ini kecik dan comel aje saiznya (saiz 8.5"(H) x 6"(W) x 8.5"(L)). Dan boleh di'sling' ataupun 'back pack'. Jalan-jalan hujung pun anda tetap bergaya bila membawa beg ini.

INFO LEBIH LANJUT: Jom KLIK SINI untuk lihat info lebih lanjut mengenai cooler bag ini bersana Dynas Mokhtar yang gorgeous!

**********
Minta maaf ya kami takde stok buat masa sekarang, insyaAllah esok atau lusa stok akan sampai. Tapi ada 24pcs 10pcs sahaja lagi. Dan kami based on 1st come 1st serve..


- Sekiranya berminat boleh terus emel ke sweet.bonda@yahoo.com, ataupun WhatsApp/sms (sahaja) ke 012-2233754, ataupum PM kami di Facebook kami.


(^_^)



Testimoni: Parut di Wajah Hilang Selepas 25 Hari Makan Set D dan GLA!

5:31 PM 0 Comments A+ a-


* * * * * 
 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. 
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
* * * * *

Best betul bila baca tajuk di atas tu kan? Maklumlah wanita dan kecantikan memang tidak dapat dipisahkan. Testimoni ini saya dapat daripada Puan Syafiza (dengan keizinan daripada beliau). Dalam testimoni ini dia menyatakan betapa PENTINGNYA MENJAGA DALAMAN selain daripada luaran sahaja. Sebab itu lah suplemen ini sangat penting dalam penyediaan tubuh dan fizikal yang sihat (dan menarik).


Puan Syafiza ni consume SET D (Skincare Set) (klik untuk mengetahui lebih lanjut) dan ditambah dengan GLA Complex.
Jom kita lihat testimoni Puan Syafiza yang sangat gembira dengan SET SKINCARE ini.. (^_~)


Saya mengambil makanan tambahan (suplement) kerana saya tahu corak pemakanan saya setiap hari.. Anda bagaimana?? Vitamin sangat penting bukan saja untuk orang perempuan je.. Zaman sekarang ni lelaki pun dah ambil berat tentang kesihatan dan kecantikan tau.. tambah2 la orang pempuan ni.. Sapa tak nak cantikkan.. Saya percaya kalau tanya mesti semua orang nak cantikkan... Jgn cantik di luar je.. ehehe.. Dalaman perlu di jaga.. Dari dalaman yang sihat maka akan terpancarlah kecantikan di wajah.. ^_^ 

Alhamdulillah saya di pertemukan dengan vitamin Shaklee ni.. Syukur sangat sebab sebelum ni saya mengalami masalah parut pembawakan baby.. Anak pertama dan kedua alahan sama ja..Saya sangat2 malu untuk berjumpa dengan orang.. Sebelum ni tak terlintas di hati nak makan vitamin.. Asyik tukar produk kecantikan je.. Dari yg murah sampai la yang mahal tp perubahan tak banyak.. Apa-apa pun saya sangat bersyukur pada Allah S.W.T kerana memberi dugaan ini pada saya..^_^.. kalo tidak tak kenal la dengan vitamin-vitamin ni.. ehehehe

Alhamdulillah.. 
Suatu hari saya ada terbaca di dalam majalah tentang pentingnya vitamin ni.. Apalagi google la carik vitamin.. ehehe.. Lama jugakla dok baca testimoni sana sini pasal Shaklee ni dan alhamdulillah Allah telah bukakan pintu hati ini untuk mencuba vitamin Shaklee ni.. Nak tahu set apa yang saya cuba?? ehehe


jeng...jeng...jeng...

Terus beli yg besar tu.. Saya beli set besar sebab biasanya untuk serasi dengan badan ambil masa 3 bulan camtu.. Yang besar ni boleh tahan sampai 4 bulan.. ehehe.. Alhamdulillah baru je consume dengan vitamin ni dalam seminggu dah ada orang tanya.. Sekarang pakai produk kecantikan apa ye??  Orang akan tanya produk kecantikan.. takde pulak yang tanya ada ambil vitamin ke?? ehehe..

Raya Haji baru ni pun family datang beraya di rumah saya.. Sama juga soalan..Pakai apa sekarang?? ye la sebelum ni asyik tukar produk kecantikan je.. Asyik jaga luaran tp dalaman???? sebab tu mak,kakak tanya camtu.. Mungkin jugak sebab dah lama tak tengok.. Padahal masa tu baru seminggu je makan vitamin ni.. 

Sejak amalkan vitamin ni AIR menjadi teman setia saya.. sampai nk tido pun bawa masuk sebotol air ke dalam bilik.. hahaha.. Dalam kereta mesti ada air kosong..

Apa lagi... Jom sapa-sapa nak cantik diluar dan sihat di dalam..^_^

* * * * * *

Ingat tu.. Selain suplemen air pun SAAAAANGAT penting dalam mengekalkan kesihatan dan kecantikan seseorang. *Itu adalah salah satu rahsia kecantikan Fasha Sandha tau* (*bulatkan mata sendiri* hihi)



Your Shaklee Independent Distributor; 
♥ Lin Chalo (ID 868992)
♥ SMS/WhatsApp (preferred) : 014-3386810
♥ Blog: http://SweetBonda.blogspot.com/
♥ Email: sweet.bonda@yahoo.com

SET D: SET PENJAGAAN KULIT UNTUK ANDA!

12:11 PM 0 Comments A+ a-



* * * * * 
 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. 
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
* * * * *

Ramai antara kita yang mempunyai masalah kulit kusam, pigmentasi, jerawat, kulit kering dan macam-macam lagi. Ianya bukan sahaja kerana faktor umur, tetapi kadang-kadang faktor persekitaran, cara pemakanan dan juga alahan.

Kalau anda mahu mengatasi masalah ini dengan selamat dan insyaAllah berkesan, anda boleh lah mencuba SET D: SKINCARE kami. Kalau anda cuma titik beratkan kecantikan luaran sahaja tetapi tidak menjaga dalaman, hasilnya pastilah tidak memberangsangkan. Kata orang, bermula dari dalaman yang bersih insyaAllah akan terpancar sehingga ke luar. Ada antara kita sanggup membeli alat mekap yang mahal-mahal, tapi kenapa tak sanggup nak beli suplemen untuk diri sendiri? Orang yang cantik biasanya mempunyai kulit yang sihat dan cantik. Tak perlu berselindung di sebalik mekap-mekap yang tebal. Shaklee adalah pengeluar suplmenen yang terkenal dengan kekerapan membuat R&D dan sentiasa membaiki mutu suplemennya. Dan ianya memang telah terbukti berkesan semenjak berpuluh-puluh tahun yang lalu. Bayangkan anda memakan sesuatu yang berkhasiat, insyaAllah badan turut menjadi sihat. 


Ok jom kita lihat apa yang ada di dalam SET D ni ya. Ada 3 jenis vitamin yang sangat penting.


American Academy of Dermatology (AAD) telah membuat kajian tentang kegunaan vitamin E dan Vitamin C dalam bidang kecantikan kulit.
Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit:
  • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
  • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel
Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit
Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai pelembap
  • Mencegah pigmentasi
  • Melambatkan tanda penuaan
  • Mengubati jerawat
Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:
  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri
Bukan itu saja, malah anda akan rasa lebih sihat dan bertenaga kerana gabungan vita C dan Vita E merupakan antioksidan yang hebat untuk melawan radikal bebas dalam tubuh kita. B Complex pula menukarkan makanan kepada tenaga, menjadikan kita lebih bertenaga selepas makan.
* KREDIT BUAT VITAMIN SEMULAJADI

Jom kita lihat testimoni mereka yang berpuas hati dengan SET D ini.


Dan ini adalah apa yang Nadia emelkan mengenai testimoni dia berkenaan penggunaan SET D

Gambar ni nadia saje nk tunjuk kat akak. Gambar sebelum nadia amik setD dan slps amik setD..sebelum amik tu,muka mmg da berparut,berparut je nadia blh tahan lagi,jerawat naik tak henti2..tak cukup dgn tu,muka nadia jadi kusam,jadi makin gelap..mmg malu sgt2..mase tu tak kisah sgt,sbb nadia tgh praktikal,tapi bile da nk bukak sem baru,ase segan nk p blaja ngan keadaan muka camni..hilang keyakinan diri..usha2 dlm internet,jmpe la blog akak sal Shaklee ni..amik risiko nak try mkn vtamin ni..hehehe..doktor ckp ok,dia ssuai utk vtamin tmbhan..tu berani orderngan akak..bln7 2011 nadia try SETD ni,Alhamdulillah,walaupun awal2 pengambilan,jerawat nadia naik bertambah banyak,tapi dia beransur2 hilang..parut pun da kurang,xde bintik2 hitam dah..sekarang ni nadia da blh mkn mknan laut dah,xperlu isau tkt jerawat naik..gambar terbaru nadia ni,hsl pngambilan vtamin setD..xperlu edit2 dah..sbb parut da kurang..hehe..i’Allah nadia akn trs amalkan pngambilan vtamin ni

Ini bukan auta ya.. Ini adalah fakta.. Sebenarnya bila anda consume SET D ini, dalam masa yang sama akan mendapat banyak manfaat lain. Contohnya vitamin E boleh membantu anda menurunkan berat badan dengan bersenam. Dan bagi ibu yang menyusukan anak, vitamin E juga boleh menjadi first aid dalam mengatasi bengkak susu! Wah.. bonus banyak kan..



Hubungi saya sekarang juga!
Your Shaklee Independent Distributor; 

♥ Lin Chalo (ID 868992)
♥ SMS/WhatsApp (preferred) : 014-3386810









Perbezaan Medela Harmony Sealed Dan Medela Harmony (in box)

2:51 AM 0 Comments A+ a-




Di SweetBonda, kami menjual Medela Harmony Sealed. Harganya cuma RM160 sahaja (effective from 19th May 2014).


Ramai yang bertanya mengapa harganya murah dan apakah perbezaan di antara yang dipek dan yang dijual di dalam kotak?

Jawapan kami:

1) Harganya murah kerana ianya dibungkus dalam sealed pack. Dan ianya bersih serta 1st used ya.
Ianya memang dibuat untuk membantu anda berjimat!

2) Ada terdapat beberapa perbezaan di antara parts. Boleh lihat gambar di bawah ya. Tapi kami jamin, walaupun wujud sedikit perbezaan TETAPI fungsi dan performance TETAP SAMA.

Gambar Depan (Di 'Sealed' dalam 'Hygiene Pack')

Gambar Belakang (Di 'Sealed' dalam 'Hygiene Pack')

Botol dan 'cap'
* Note: Design botol Medela Harmony Sealed kami berbeza dengan design botol Medela Harmony dalam box*
* Note: Body Medela Harmony Sealed kami BERBEZA dengan body Medela Harmony dalam box *
Diaphragm sama
* Note: Handle Medela Harmony Sealed kami BERBEZA (warna handle  kami berwarna kuning keseluruhannya) dengan handle Medela Harmony dalam box *

Ada 2 extra membrane

Personal Fit 24mm
                          

Ada stand



Medela Harmony Sealed

Semua sama kan (kecuali warna handle, design botol dan juga body)? Walaupun berbeza sedikit namun tidak menjejaskan langsung fungsi dan performance pam Medela Harmony ini.

Jadi diharap anda berpuas hati dengan penjelasan kami ini.

Jom dapatkan pam ini dengan harga ekonomi.. (^_~)

Berminat mahu mendapatkan Medela Harmony Sealed ini?

Boleh WhatsApp/SMS kami di 014-3386810 (Lin) untuk info lebih lanjut.










Apakah Set Penyusuan Yang Sesuai Untuk Saya?

12:09 PM 0 Comments A+ a-




* * * * * 
 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. 
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
* * * * *


Di Euphoria, ada banyak set khas untuk ibu yang menyusu. Kalau dahulu cuma ada Set B sahaja, tetapi sekarang ada beberapa pilihan lain sesuai dengan keperluan seseorang yang breastfeed. 

Dah banyak sangat ni confuse pula nak pilih yang mana satu ye? Jom kita lihat apa yang sesuai untuk anda.

Set Penyusuan:

1) Set 3M 
2) Set E
3) Set B
4) Set Eu Four Pack


Set 3M*
Terdiri daripada Vitalea, B complex, Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix dan ESP. 
Ia menjadi set PALING LARIS. Siapa yang disarankan mendapatkan set ini?
1. Ibu kepada bayi kembar
2. Ibu yang ingin melakukan induce lactation atau yang mahu menyambung semula penyusuan yang terhenti @ relaktasi.
3. Ibu yang nak kumpul stok.
4. Ibu yang mempunyai masalah berat badan anak tidak meningkat tetapi berat badan ibu makin bertambah.
5. Ibu yang mempunyai masalah hasil perahan lambat atau kurang 1oz digalakkan ikhtiar set ini.

Info Tambahan:


  • Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
  • Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha. 
Testimoni (Kelebihan ESP untuk ibu yang mengepam):


Ibu ini mampu mengumpul stok sehingga 400oz dalam masa 2 minggu!
Anda mahu?? Boleh sahaja.. Tetapi jangan lupa untuk amalkan sekali:

1) Kerap mengepam (gap 1 1/2 - 2 jam)
2) Minum air dengan banyak (2L-3L sehari)
3) Makan makanan yang berkhasiat - badan anda pasti akan segar dan sihat
4) Banyakkan berdoa dan bertawakal kepada Allah


Set E*

Terdiri daripada Vitalea, B complex, Vitamin C, Alfalfa & Ostematrix 

Siapa yang sesuai ambil?

1. Ibu yang sering keletihan melampau.

2. Ibu yang alah dengan susu lembu.

3. Ibu yang ada masalah kekurangan kalsium.

4. Ibu yang stress dengan kerja seharian.

Info Tambahan:

  • Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
  • Set ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.






Set B*

Terdiri daripada Vitalea, B complex, Vitamin C & Alfalfa 

Siapa yang perlukannya?

1. Ibu yang tiada masalah penyusuan. Bermakna setiap kali pam/ perah hasilnya melebihi 3oz.

2. Ibu yang mahu memperkayakan nutrisi susuibu.

3. Ibu yang sihat dan mahu kekalkan kesihatan.

Info Tambahan:


  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
  • Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nurisi dalam susu ibu
  • Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
  • Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
  • Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.




Set Eu Four Pack*

Terdiri daripada Vitalea, B complex, Vitamin C & Ostematrix.

1. Ibu yang mengandung dan mampu meneruskan penyusuan susuibu.

2. Ibu yang keletihan.

3. Ibu yang anaknya mempunyai yang alah pada herba.

4. Ibu yang sering mengalami masalah sakit belakang dan cramp.

Info Tambahan:
  • Mengandungi 
  • Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
  • Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
  • Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
  • Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.


Kredit buat Kak Norita


Setiap set mempunyai aturan makan yang berbeza ya. Di harap panduan ini memudahkan anda untuk memilih set yang mana satu. (^_^)

* * * * *
Berminat? Jom whatsapp/sms saya di 014-3386810 ya untuk konsultasi lanjut dan harga best. 

(Sahabat-sahabat saya, harap dapat whatsapp/sms aje tau koz saya WAHM kadang-kadang kat rumah ni keadaan tak menentu dan tak sesuai untuk saya bercakap melalui telefon ~ bayangkan ada 3 orang kanak-kanak yang sangat..... tq kerana memahami (^_^)