Penyakit 'M' musuh no 1 bagi pengepam tegar.

4:41 PM 3 Comments A+ a-

Salam pada mommies semua..

Agak lama tak update blogshop saya ni.. Sana sini sawang.. Lalang pun dah tumbuh.. *hihi*

Okay, banyak nak cerita.. After this saya akan sentiasa rajin2 kan diri untuk menulis/berkongsi pengalaman berkaitan penyusuan susu ibu.. Sekarang masih lagi tengah menyusukan si no 3 (still fully bf *alhamdulillah*) Syukur.. masih ada rezeki untuk si kecik Hannah.. Semoga berterusan hingga 2 tahun! Caiyok mama!

Haa.. berkaitan tajuk di atas.. Malas adalah benda yang sering kita hadapi.. Bukan mommies aje.. Saya pun sama juga.. Kadang2 melampau2 pulak.. Malas mengepam adalah musuh yang benar2 'musuh' bagi ibu2 yang mengepam.. Dari 3 sesi seawal2 naik keje.. kurang ke 2 sesi aje.. bila time2 keje ofis sangat banyak.. (kadang takde keje pun malas juga :p) boleh pam sekali aje!! Aduyai..

Saya ingatkan diri saya sendiri dan mommies yang lain2 juga.. Kalau kita kurang sesi pam kat ofis.. Lama2 susu akan kurang.. Haa.. Cemana leh kurang ek? Anologinya sama.. Kita ada botol air.. Kalau selalu minum.. Kosong. Bila kosong, kita tambah lagi air.. Kalau kita tak minum air tu.. sampai bila pun botol tu takkan habis.. Jadiknye, takde lah kita nak mengisi semula botol tu dengan air yang baru.. betul kan? *hehe*. Maksudnya di sini sama la dengan cik B kita.. Kalau sehari tu kita kerap kosongkan dia.. Jadi susu baru akan cepat2 terhasil.. Jadi, setiap hari insyaAllah kita mampu untuk mengumpul stok dengan banyak.. *clap clap*..

Okay, bagi sesape yang sudah hampir2 kekurangan susu.. Mommies boleh try buat power pumping.. Apa itu power pumping? Okay, saya akan cerita lain kali ye.. InsyaAllah.. :)