Perlukah lelaki mengambil suplemen/vitamin tambahan?

10:36 AM 0 Comments A+ a-


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
* * * * *Salam manis buat ibu-ibu di luar sana. Hari ini saya harap semuanya sihat-sihat dan ceria-ceria selalu ya. 
Walaupun ada antara kita yang menghadapi masalah hari ini, sentiasalah berfikiran positif; kenalpasti punca masalah dan senaraikan semua penyelesaian yang ada. Doa banyak-banyak pada Allah, semoga semuanya dipermudahkan. Setiap manusia pasti tidak akan lari daripada masalah. Cuma cara kita hadapinya saja yang berlainan. Betul kan? Ada gaya macam Prof. Muhaya tak? LOL

Ok, entri sebelum ini selalunya berkisar tentang suplemen Shaklee dan wanita sahaja. Suplemen untuk ibu menyusu, ibu mengandung, ibu berpantang dan sebagainya. Tapi hari ini saya nak kongsikan sesuatu khas untuk para lelaki pula ya. Suplemen Shaklee ni bukan untuk kaum wanita sahaja. Bapa-bapa, pakcik-pakcik, suami-suami dan datuk-datuk (Datuk pun boleh juga :D) pun boleh consume Shaklee ni. Jadi para isteri boleh ambil perhatian ya dengan entri di bawah ni. Oh ya, entri di bawah ni saya cilok dari Kak N. Semoga manfaatnya sampai pada semua ya.
Siapa kata vitamin hanya perlu untuk wanita hamil atau ibu menyusu sahaja? Sebenarnya mereka yang hidup dalam tekanan, pemakanan dan cara hidup yang tidak sembang, mereka yang tidak sihat malah mereka yang ingin kekal sihat perlukan vitamin demi memastikan tubuh mendapat semua zat dan nutrisi yang diperlukan untuk atasi kekangan yang dihadapi termasuklah untuk mereka yang ingin terus sihat.

Ada yang bertanya dengan saya, adakah Shaklee hanya untuk para isteri? Adakah apa2 vitamin yang sesuai untuk para suami?

Jawapannya ialah semua vitamin Shaklee sesuai untuk para wanita mahupun lelaki. Namun saya tahu encik yang bernama lelaki ini biasanya tidak suka dengan pengambilan vitamin yang banyak....maka saya sarankan hanya dua ini sahaja dan ia sangat bagus untuk insan bernama lelaki....iaitu Ostematrix dan Vitamin E.
Jika anda mampu untuk membeli set penuh dan mengamalkan secara istiqamah...alhamdulillah. Namun pada saya 2 vitamin ini sebagai permulaan sudah memadai.


Apa kebaikan Ostematrix?
Ostematrix adalah kalsium, magnesium yang lengkap dengan vitamin D. Ia diperlukan oleh tubuh untuk membina darah, saraf serta pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Apabila badan cukup kalsium, kita akan mudah bangun dari tidur malah tidur kita juga lebih nyenyak dan berkualiti. Suami saya sangat menyukai ostematrix....masih ingat lagi apabila beliau mudah mengalami jetlag yang berpanjangan apabila pulang dari outstation....tetapi kini dengan ostematrix, suami saya mudah rasa cergas walaupun pulang dari perjalanan yang jauh.Apa pula kepentingan Vitamin E?

Kita biasa dengar Vitamin E sebagai anti penuaan. Ianya juga dikenali sebagai vitamin awet muda kerana vitamin E dikatakan membantu melambatkan proses penuaan. Namun vitamin E yang bagus adalah vitamin E asli yang boleh dilihat pada botolnya tertulis d-alpha tocopherol. Ia juga akan lebih berkesan apabila ianya dilengkapi dengan selenium yang bertindak senergi apabila diambil bersama. Pengambilan vitamin E dikatakan dapat membantu kesihatan prostat*, Membantu mengekalkan tekanan darah* , membantu menurunkan trigliceride, serta membantu mendapatkan kulit yang cantik dan muda*. 
Pada saya, vitamin E ini ibarat tonik untuk para lelaki. Ada juga pendapat yang mengatakan suami mereka lebih bertenaga selepas pengambilan vitamin ini....ianya balik pada diri masing-masing ....selepas mengambilnya baru dapat tahu kesannya :)Memang ada yang menyarankan 3 ini ...iaitu Omega - bagus untuk kesihatan jantung, Zinc- kesuburan dan kestabilan hormon, serta Vitamin E- seperti yang ditulis di atas....namun pada saya balik kepada budget individu.

Bagi para isteri yang ingin mencari supplement untuk suami tercinta, sebagai permulaan boleh mencuba Ostematrix dan Vitamin E. 


Best kan entri ni? Encik suami pun perlu mempunyai tahap kesihatan yang baik. Sebagai ketua keluarga dan orang yang paling penting dalam keluarga (kita paling PALING penting :P), maka keperluan untuk mendapatkan suplemen itu juga amat penting. Kesihatan dan emosi yang baik menyumbang kepada keharmonian rumahtangga. Setuju dengan saya? :)

* * * * * * * * * *

Hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut dan tawaran harga yang istimewa. Eksklusif hanya untuk pelanggan Sweet Bonda sahaja! 


Lin Chalo
Bandar Tun Hussein Onn, Cheras
YM: sweet.bonda
Sms/Wassup : 014-338 6810