Kali pertama bersama Medela Harmony & Cooler Bag Set

1:52 PM 9 Comments A+ a-

Salam mommies semua.. Salam Jumaat yang penuh berkat..

Okay, hari ni saya nak cerita cemana saya guna Medela Harmony saya dulu2.. Di awal2 ke'taksuban' saya dengan mengepam susu ni, saya bermula dengan Medela Harmony ku yang tersayang itu.. saya beli sebab dulu bajet saya ciput aje.. tak mampu la mak nak beli yang mahal2.. tapi memandangkan waktu kerja saya agak fleksibel (yang tidak memerlukan saya khidmat pam elektrik).. maka setelah saya berfikir masak2.. saya pun 'invest' la beli Harmony ni..

One thing yang paling saya suka tentang Medela Harmony is, 'parts'nye sikit je (maaf kerana mengulang berulangkali ayat ini.. :P), dan senang untuk dibersihkan dan dipasang.. anak2 saya pun boleh buat.. Semudah 1, 2, 3!

Bila 'parts' dah sikit, saya takde masalah nak angkut gi tempat keje. Saya guna 'cooler bag' tajuk MLO. Semua muat dlm beg tu, 4 botol MLO, 3 ice packs ngan pam Medela Harmony ku.


~My Harmony Set~



1. Masukkan semua 4 botol
+ 2 ice packs kat sebelah
menyeblah.


2. Semua parts pam
kumasukkan dlm beg
plastik.


3. Letakkan ice pack
ketiga di atas botol2
tadi.


4. Tadaaa!! Baru letak
parts harmony td di
atasnye. Lastly, zip!



Keduanye, Harmony tak bising-memang tak berbunyi langsung. Senyap aje.. sedar2 botolku dah penuh.. 'Compared' ngan pam manual *ven*, dia ada bunyi sikit.. (sikit je.. jan marah ye *ven* users)

Ketiganye, Medela's 2-Phase Expression tu.. Memula pam ni 'stimulate' breast sampai rasa 'let down reflex'.. Pastu, wallah! Susuku begitu 'heaven' sekali.. Pastu pam la sampai penuh.. Alhamdulillah..

Tips saya:

1- Jgn lupa basuh 'membrane' anda setiap kali selepas mengepam ye.. 'membrane' bende putih halus tu.. kalau tak buka (tuk lalukan air) nanti berkulat.. Ewww!!

2- Hati2 ngan bende putih halus dekat leher 'handle' (diaphragm dan o-ring). Sebab kalau bende tu terputus, memang tak leh nak mengepam.. (Kalau putus sila beli di Sweet Bonda.. hehe)

Jadi, tak rugi guna medela harmony ni.. :)
Ada sesape yang guna/pernah guna pam ni? Meh la share ngan saya pengalaman anda pulak.. :)
__________________

* Mahu Medela Harmony Sealed dan Cooler Bag seperti di atas? Sekarang Sweet Bonda sedang mengadakan SALE. Boleh kli SINI ya. Happy Pumping Mothers!

9 Sweet Bonda berkata-kata

Write Sweet Bonda berkata-kata
wie
AUTHOR
Friday, January 14, 2011 delete

pam ni mmg best mak... cuma sedikit cadangan... apakata mak cari gambar2 parts dalam tips tu dan tunjukkan pada readers supaya readers lebih paham... sama ada mak snap guna camera baru mak tu, atau google aje... ada banyak k, i da carik da.. gudluck :)

Reply
avatar
Lin Chalo
AUTHOR
Friday, January 14, 2011 delete

oraits.. thanks.. itu bisa diatur.. :)

Reply
avatar
cikguct
AUTHOR
Friday, January 14, 2011 delete

kak lin,saya ni hehe.. my son xmau susu botol. so looking for breastpump yg x mahal sgt la.. tp yg letrik. leh suggest??

Reply
avatar
Lin Chalo
AUTHOR
Friday, January 14, 2011 delete

salam cikguct (siapa ya? huhu)

ok dik, tapi klu anak taknak susu botol, nape nak beli yg elektrik?

Reply
avatar
cikguct
AUTHOR
Sunday, January 16, 2011 delete

kak,ni adik kpd k.beng,c maryam.ingat lg? hehe. ank sy xmau susu formula. pengasuh bg susu tu, mengamuk dia. aritu beli yg manual harga around rm20 ++.. penat tp xdpt banyak. klu yg letrik cmana ya?

Reply
avatar
Lin Chalo
AUTHOR
Sunday, January 23, 2011 delete

maryam pulak ;)..

klu letrik ada 2 ja kakal jual..

1) medela swing - rm649
-single pumping
-battery / electric operated

2) medela freestyle -rm1680
-double pumping
-battery / electric operated

klu manual harmony pun ok.. :)

Reply
avatar
Nadia J
AUTHOR
Monday, January 31, 2011 delete

i'm using Harmony now. Memang ok, tak sakit dan tak bising. tapi memandangkan waktu mengepam dah berkurangan, am thinking to buy Freestyle pulak. Sebab tu terjumpa blog ni. rase2 cam nak beli Freestyle la.. Postage charge berapa ye?

Reply
avatar
Lin Chalo
AUTHOR
Monday, January 31, 2011 delete

Hi Nadia! Memang Harmony sangat okay.. Smpi skrg wlupun dah ada FS, am still using it kdg2.. :)

FS postage RM25. Klu nak cod pun okay jugak. Saya duduk kat BTHO, Cheras.

Reply
avatar
MyLittleMomo
AUTHOR
Monday, March 28, 2011 delete

I pengguna Harmony... beli mahal tau dulu.. kalau la kakak I ni jual awal2 dulu (sebelum beranak 1st baby), mesti lagi berbaloi2.. sampai anak dah 2, still guna Harmony.. mmg berbaloi, mudah digunakan.. :D

Reply
avatar