Set B: Suplemen untuk ibu yang menyusukan anak

11:55 PM 0 Comments A+ a-



* * * * * 
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
* * * * *


Sebelum ibu2 membeli SET B ini, perlu ditegaskan suplemen ini tidak dijadikan sebagai suplemen MEMBANYAKKAN SUSU.

Harus ditekankan, suplemen ini gunanya adalah untuk menampung kekurangan dan memenuhi keperluan badan kita.. Ingat, dalam penyusuan, badan yang sihat akan menstabilkan emosi. Dan emosi yang stabil akan membuatkan ibu tenang dan gembira. Bila diri kita gembira, insyaAllah susu akan mudah untuk dihasilkan. Sebab itu bila kita rasa stress (tak kira di ofis ataupun di rumah) penghasilan susu akan terjejas.


Jadi, ibu2 jangan menganggap suplemen ini sebagai benda magic yang akan memperbanyakkan susu ibu2 semua dalam sekelip mata..


WAJIB untuk ibu2 memahami antara faktor2 yang perlu dititikberatkan dalam menjayakan penyusuan susu ibu..


i) Perlu diingat, prinsip asas dalam menjayakan penyusuan susu ibu yang paling PENTING dan UTAMA ialah konsep DEMAND dan SUPPLY. Lebih kerap payudara dikosongkan, lebih banyak susu akan dihasilkan.
Analogi yang paling senang, kalau kita nak kurus, kita berusaha untuk mengurangkan kalori dalam pemakanan sehari2an.. Tak makan KFC dan McDonald selama berminggu2.. Kurangkan pengambilan gula dalam minuman.. Pantang makan itu dan ini.. Tapi kalau tak bersenam, tak jadi juga la impian nak kurus tu.. Sama juga la dengan pengambilan suplemen ini ya ibu2..

Jadi, sekiranya ibu2 telah makan suplemen ini, mencubanya dengan bersungguh2 tanpa tertinggal walau sehari pun, tapi hasil perahan susu ibu masih sama seperti dulu2.. Jangan salahkan suplemen Shaklee ini ya.. Ibu2 harus sedar, susu ibu TIDAK AKAN BANYAK sekiranya tidak mengikut konsep DEMAND dan SUPPLY!
ii) Maka, saranan saya, selain mengambil suplemen ini, ibu2 seharusnya juga lebih rajin mengepam payudara ibu2 at least 2-3 jam semasa berada di luar rumah ataupun semasa ibu2 semua bekerja dan juga sewaktu malam. Untuk pengetahuan kita bersama, hormon prolaktin sangat tinggi pada waktu malam. Jadi, mengepam selang 2-3 jam adalah sangat2 dituntut lebih2 lagi bagi ibu2 yang anaknya langsung tidak pernah bangun malam untuk menyusu. Haa? Bangun di waktu malam? Oh yes ibu2.. Ramai ibu2 yang berjaya di dalam penyusuan di luar sana memang telah mempraktikkan kaedah ini. Memang sudah menjadi kelaziman kan.. Siapa yang rajin dan berusaha lebih, maka dia lah yang akan lebih berjaya.. Bersusah2 itu adalah syarat untuk bersenang2.. Jadi mulai hari ini (bagi ibu2 yang selalu beralasan untuk skip mengepam) sila ubah sedikit attitude anda ya.. Sentiasa fikirkan 'Aku mesti boleh! Aku mengepam untuk anak yang tercinta!' (sambil2 membayangkan wajah anak anda yang comel.. :)).
iii) Selain itu, syarat yang paling penting juga ialah berdoa bersungguh2 dan bertawakal kepada Allah agar emosi dan kesihatan kita sentiasa terpelihara dan dimurahkan rezeki anak kita untuk mendapatkan khasiat susu ibu sehingga 2 tahun.. Ingat, rezeki itu Allah yang beri.. Mungkin hari ini susu kita banyak, tapi tiada siapa tahu apa akan terjadi esok lusa.. Sentiasa beringat2 ya..
 Sekarang kita lihat apa yang ada dalam SET B ini ya ibu2..



1) Vita-Lea (Iron Formula) Multivitamin
Vita-Lea Shaklee ini mengandungi 12 vitamin, 7 galian dan zat besi.
Zat besi sangat2 penting bagi ibu yang menyusukan terutamanya selepas 6 bulan yang pertama.
Ini adalah kerana ramai ibu2 yang sudah mulai period selepas tempoh ini. Kedatangan period sebenarnya mengurangkan zat besi dari badan ibu2 semua. Jadi perlu Vita-Lea sebagai suplemen tambahan bagi menampung kekurangan tersebut. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu berasa letih dan lesu. Kemungkinan untuk menghidap anemia juga ada. Antara fungsi utama zat besi adalah untuk mengangkut oksigen dari paru2 ke tisu. Zat besi juga penting dalam pembentukan hemoglobin. 


2) B-Complex
B-Complex Shaklee ini mengandungi kesemua 8 vitamin B beserta asid folik.
Fungsi utamanya adalah untuk membantu menukarkan makanan yang telah kita makan kepada tenaga.
Membantu mengekalkan sistem perkumuhan dan saraf yang baik.
Bermaksud vitamin ini membantu ibu2 untuk sentiasa kekal cergas dan gembira.
Ingat? Emosi gembira --> susu meriah! :D

3) Vitamin C (Sustained Released 500mg)
Vitamin C Shaklee ini sangat elok dimakan bersama Vita-Lea. Kerana Vitamin C membantu meningkatkan penyerapan zat besi dengan lebih efektif. Mengeluarkan hormon anti-stress dan interferon (iaitu sejenis protin sistem imuniti yang penting)-bermaksud membantu meningkatkan antibodi si ibu. Dan secara tidak langsung bayi pun dapat khasiat sekali. Oh ya! Vitamin ni turut membantu dalam pembentukan kolagen-boleh awet muda la kan? Bonus tu :D
**Apakah yang dimaksudkan dengan Sustained Released dalam Vitamin C ini? 
Saya copy dari website Shaklee
A proprietary sustained-release system that delivers the vitamin C equivalent of one-and-a-half oranges every hour for five hours
Wow! Bermaksud 500mg ini bersamaan dengan 7 1/2 biji oren! Banyak tu.. 
Badan kita tidak mampu menghasilkan dan menyimpan Vitamin C. 
Tetapi, dengan mengamalkan Shaklee Vitamin C ini, insyaAllah ianya mampu untuk menampung 'kekurangan' yang badan kita perlukan dalam diet seharian. Dan ianya dilepaskan setiap jam sebanyak 100mg selama 5 jam. Best kan?



4) Alfalfa
Dalam penyusuan, herba ini membantu memekatkan susu dengan menambahkan jumlah lemak di dalam susu ibu.
Juga terkenal sebagai penggalak susu (milk booster).
Membantu ibu membuang angin dalam badan dan secara tidak langsung mengurangkan kolik pada bayi.
**PERHATIAN: (Credit)
Alfalfa tidak boleh diambil oleh pesakit lupus (SLE), dan mereka yang alergi kepada alfalfa akan mengalami beberapa simptom seperti cirit-birit, ruam, sembab dan sakit perut.
Pengidap anemia tidak boleh mengambil alfalfa dalam kuantiti yang banyak kerana saponin boleh merosakkan sel darah merah.
Pengambilan alfalfa dengan herba lain seboleh2nya dihentikan kerana bimbang ada interaksi yang memberi kesan kepada tubuh.


Suplemen no 1-4 adalah set asas. Senarai di bawah ini adalah optional untuk mendapatkan kesihatan yang optimum.



5) Energizing Soy Protein (ESP)

Khasiatnya sangat banyak. Antara lain kebanyakan ibu-ibu menyatakan susu mereka akan cepat dihasilkan (semula). Jom kita lihat antara lain kebaikan ESP untuk ibu yang menyusukan.. (Credit)


Seperti namanya - ia memberi tenaga, bantu melancarkan susu, penting untuk kelenjar dan tumbesaran, mencantikkan kulit si ibu, membantu kawal paras kolestrol dam memberikan rasa kenyang pada kadar yang lama. Kalau lapar-lapar tu, sebagai alternatif kepada makanan ringan, boleh la minum segelas ESP.
Manakala untuk bayi, anda akan dapati berat badan bayi bertambah dengan kadar yang memberangsangkan, penuh muscle gitu.
******* 


Kalau anda mahu slim dengan selamat dan sihat, boleh whatsapp/sms saya di 014 338 6810 ya untuk konsultasi lanjut dan harga best. 
(Sahabat-sahabat saya, harap dapat whatsapp/sms aje tau koz saya WAHM kadang-kadang kat rumah ni keadaan tak menentu dan tak sesuai untuk saya bercakap melalui telefon ~ bayangkan ada 3 orang kanak-kanak yang sangat..... tq kerana memahami (^_^)