Shaklee Halal Atau Haram?

2:10 AM 1 Comments A+ a-




Salah satu persoalan yang paling ramai pengguna nak tahu mengenai Shaklee adalah berkenaan status halal Shaklee. Maklumlah, Shaklee dibuat dan diimport dari USA. Dan kat botol Shaklee takde pula tu tanda logo Halal Jakim kannn.. :D

Syukur alhamdulillah, ramai yang mengambil inisiatif untuk benar-benar mencari kepastian mengenai kehalalan Shaklee.

Jadi adakah Shaklee halal? 


Okay, pertama sekali sebelum kita nak lihat adakah halal ataupun tidak, kita kene tahu dulu fakta ini:

1) Shaklee bukanlah produk Malaysia. Produk ini dihasilkan di USA. Kilang di USA. Bahan mentah semua dari sana.

2) Shaklee dieksport ke Malaysia.

Jadi, jelas ya.. produk Shaklee ni semua dari USA.

Yang kedua pula, yang perlu kita tahu ialah, kesemua produk Shaklee yang dijual di Malaysia telahpun mendapat Sijil Halal daripada Islamic Services of America (ISA). Alamak, siapa pula ISA ni kan? Betul ke ISA ni boleh bagi sijil halal? Macam tak percaya je..

Jom kita check.

ISA ni adalah satu organisasi  yang bertanggungjawab memberikan sijil halal di Amerika. Tapi yang membuatkan ISA di lebih best sebab ISA diiktiraf di peringkat dunia. Banyak organisasi Halal di negara lain mengiktiraf ISA ni, termasuklah JAKIM sendiri. Dan paling best, ISA diiktiraf oleh JAKIM semenjak tahun 1982 lagi. Haa.. masa ni pun ramai yang tak lahir lagi kann.. Kalau rasa kurng percaya boleh je baca pasal ni kat blog ISA ni. Takpun boleh rujuk gambar kat bawah ni. 


Ok tak cukup dengan itu, mari saya tunjukkan pula dari web JAKIM ye. Dalam web JAKIM kita boleh lihat sebenarnya ada banyak lagi badan Islam lain yang diikitiraf oleh JAKIM. So, kalau kita nak pergi beli makanan kat pasaraya dan bila belek-belek makanan tu ada tanda Halal, tapi bukan tanda halal JAKIM janganlah terus melatah ye, cuba cek dulu kat Web JAKIM ni ada tak tanda logo tu. Kalau ada alhamdulillah, bolehlah terus beli. Ingat.. kat luar negara pun ramai juga orang Islam tau.. dan tanda halal JAKIM memang takde kat sana. Halal JAKIM ada kat Malaysia je.


Dan di bawah ni adalah Sijil Halal Shaklee yang telah dikeluarkan oleh ISA. 
(Sijil Halal 2014 belum dikeluarkan pada tarikh artikel ini ditulis)




Jadi, bagi yang sebelum ini ragu-ragu dengan status kehalalan produk Shaklee diharap dapat pencerahan melalui entri saya ini. Sebenarnya tindakan anda berusaha mencari tahap status halal Shaklee adalah sangat baik. Ini adalah kerana apa yang kita makan bakal menjadi darah daging kita kan.

So, diharap semuanya jelas dan dapat consume produk Shaklee tanpa was-was lagi. 

---
Oh ya bulan Januari ini ada promo ALFALFA. 

PM kami di sini untuk mendapatkan PENJIMATAN BERGANDA!: [https://www.facebook.com/messages/SweetBonda]

WhatsApp/SMS kami di [014-3386810] untuk balasan SEGERA!


Your Shaklee Independent Distributor; 
Lin Chalo (ID 868992)
SMS/WhatsApp (preferred) : 014-3386810
Blog: http://SweetBonda.blogspot.com/
Email: lin.sweetbonda@gmail.com


1 Sweet Bonda berkata-kata:

Write Sweet Bonda berkata-kata
Ckin Kembaq
AUTHOR
Wednesday, April 09, 2014 delete

mohon share artikel ni bonda.. :)

Reply
avatar